. - - - -
01 / 05

v

.

-

02 / 05

v

-

-

-
03 / 05

v

-

-

-
04 / 05

v

-

-

-
05 / 05

v

-

-

-

Jdi Schulverbundfinale 2024.03.2025

A "Jugend debattiert in Europa" kezdeményezés idei döntőjének iskolánk adott otthont március 20-án. A versenyen német nyelven kell vitázni különböző területek politikailag és társadalmilag releváns témáiról. A tanulóknak azt kell gyakorolniuk, hogy meggyőzően védjék meg álláspontjukat.

A rendezvény elején Andreas Gering igazgató úr köszöntötte a jelenlévőket - a verseny résztvevőit, a tanárokat, a zsűritagokat és a vendégeket, köztük Kirsten Ahlers-t, a budapesti Német Nagykövetség kulturális referensét.

"Kihívásokkal teli világban élünk, ezért fontos, hogy meggyőzően tudjunk téziseket és antitéziseket megfogalmazni" - mondta Andreas Gering, aki azt is megjegyezte, hogy a vitázó fiatalok bizonyára megoldásokat is kidolgoztak a témára, amit ő különösen vár, hiszen a mai fiatalok a holnap döntéshozói.

Kirsten Ahlers kulturális referens rövid beszédében a vitakultúra fontosságát hangsúlyozta, hiszen annak elsajátítása az életre való felkészülés fontos része.

Mind a négy iskolából egy-egy két fős csapat vett részt a jelenlegi regionális versenyen, hogy két csoportban megvitassanak egy adott témát. Az aktuális kérdés a következő volt: A 4% feletti alkoholtartalmú italokat csak speciális üzletekben szabad-e árusítani Magyarországon?

A vitázó diákok szigorú időkereten belül ismertették érveiket és ellenérveiket. A vita során a fiatalok bebizonyították, hogy előzetesen alaposan tanulmányozták a témát, hiszen különböző nézőpontokból közelítették meg a kérdést, kitérve a társadalmi, egészségügyi és gazdasági szempontokra. A vita végén minden résztvevő összefoglalta álláspontját, és az ellenérvek elismerése ellenére fenntartotta saját álláspontját.

Hosszú szünet után, amely alatt az öttagú zsűri tanácskozott, a vendégeknek lehetőségük nyílt egy rövid sétára a Duna-parton diákjaink társaságában.

A verseny végén a zsűri tagjai értékelték az egyes vitázók teljesítményét, mielőtt a zsűri elnöke végül kihirdette az eredményeket. Értékelték többek között a szakértelmet, a kifejezőkészséget és a meggyőzőképességet. A házigazdák nagy örömére Ónodi Réka (10.a osztály) első, Vuljanic Róbert (10.b osztály) pedig második lett, így bejutott az elődöntőbe. A legtöbb pontot kapott Réka jutalma egy kéthetes németországi tartózkodás (DPlus ösztöndíj) lett. Az elődöntőre pótjelöltként Hubanov Johannát választották a Budapesti Német Iskolából.

A verseny "Mindenki jól jár" mottójához hűen minden fiatal, aki a legjobbját nyújtotta a vitákban, győztes, még akkor is, ha a rangsorban csak az első három helyezett szerepel.

Ezúton szeretnénk gratulálni a nyerteseknek a sikerhez!
Büszkék vagyunk rátok!

Gratulálunk a projekt koordinátorainak, Nyegran Reincke Andreának és Veszpréminé Horváth Dórának is!

Nagy köszönet nekik a verseny előkészítésében és lebonyolításában tanúsított elkötelezettségükért!

Köszönet mindazoknak is, akik munkájukkal hozzájárultak a rendezvény sikeréhez!

wda Logo zfa logo  KMK rgb  schulen parner logo