. - - - -
01 / 05

v

.

-

02 / 05

v

-

-

-
03 / 05

v

-

-

-
04 / 05

v

-

-

-
05 / 05

v

-

-

-

Ember és technika – A jövő mobilitása

A győri Audi gyár 30 éves fennállásának alkalmából iskolánk lehetőséget kapott egy az intézményen belül kiírt verseny megvalósítására az „Ember és technika – A jövő mobilitása” témában.  Az iskolánkban már hagyománnyá vált „jövőképek napjai” keretében minden osztály lelkesen foglalkozott a témával.

Néhány osztály az Audi évfordulója köré építette fel projektjét, mások a jövő mobilitására fókuszáltak. A projekt kidolgozása során kutatásokat végeztek, kérdőíveket írtak vagy modelleket építettek.

A prezentálás napján a tanulók lenyűgöző előadásokkal mutatták be, mennyire fontos számukra, hogy „Miként alakíthatjuk a jövőt?”. Az alkotások egyértelműen tükrözték, hogy a jövő technikai kihívásait nagy kreativitással kívánják megoldani feltörekvő, fiatal tudósaink.

Az Egyetem Design Tanszékéről érkezett zsűri öt projektből hármat választott ki további finomításra: a 6b osztály iskolabuszát, a 9a osztály „Smart-City” nevű alkotását és a 9c/10c osztályok közös projektjét, amelynek címe „A jövő Audi A1-e”.

A design szakos hallgatókkal együttműködve megtanulták diákjaink, hogyan szemléltessék elképzeléseiket megnyerő prezentációkban

A 2023. április 4-én az Audi Hungaria Zrt. Pipacs csarnokában megrendezett díjátadón a legjobb produkciókat a nagyközönségnek is bemutatták a diákok.

Havassy Tünde, az Audi Hungaria Iskola Intézményfenntartó és Működtető Alapítvány Kuratóriumának elnöke és Németh Kinga, az Audi Személyügyekért és Szervezetért felelős igazgatósági tagja adta át a díjakat a 9a, 6b és 9c/10c osztályok győztes csapatainak.

A verseny témája és a projektmunkák kidolgozása tökéletesen illeszkedett az iskola MINT (matematika, informatika és a természettudomány tantárgyak) programjához, és a tanulók számára is nagy élményt jelentett.


 


Sikerült! A Győri Audi Hungaria Iskolaközpont Győr felvétele a Junior-Ingenieur-Akademie (JIA) hálózatába

jia2

A Telekom Alapítvány szakértői zsűrije 2023 márciusában fogadta el a Junior-Ingenieur-Akademie pályázatunkat. A JIA, a Telekom Alapítvány „zászlóshajója” a tudomány és a technológia iránt érdeklődő középiskolás diákokat népszerűsíti és támogatja. A középiskolásoknak szóló kétéves program kifejezetten gyakorlatiasan közvetíti a mérnöki és műszaki témákat. A program a 8. és 9. osztályos tanulók számára ismerteti a kutatók és mérnökök munkavilágát, és  lehetőséget kinál felfedezni saját tehetségüket. Ez teszi a JIA-t egyedülálló képzési és pályaorientációs programmá. Németországban a MINT oktatásának ezt a modelljét már 106 iskolában alakították ki.

A bőkezű támogatásnak köszönhetően izgalmas programok valósulhatnak meg. Szerencsére visszanyúlhatunk a bevált együttműködésre a bonni Liebfrauenschule-val, amellyel 5 éve vagyunk kapcsolatban partneriskolaként, amely viszont 2018 óta része a JIA hálózatának.

Jelenlegi tanórán kívüli partnereink az Audi Hungaria AG, a Győri Egyetem (SZE), az Audi Akadémia, a Mobilis és a Zalazone is, amelyek segítségével számos érdekes projektet tudunk megvalósítani.​

jia1

 


Kutatási projekt a Győri Egyetemmel

A Győri Egyetemmel való együttműködés keretében egy európai kutatási projektben veszünk részt, amely matematikai számításokon alapuló animációkat készít levegőminőség-méréshez és szimulációhoz. A kutatási projekt együttműködik a Stuttgarti Egyetemmel és a Bosch-sal, amely intézmények a szenzorok és mérőműszerek nagy részét biztosítják. Feladatunk forgatókönyvek felépítése és azok szimulációja az egyetem által kifejlesztett számítógépes program segítségével. Mindebben Prof. Horváth Zoltán Dékán úr és munkatársai támogatásával valósul meg. 

Továbbá Győr város várostervezőivel valós forgatókönyveket csinálunk végig, amelyek segítségükre lehetnek a későbbi döntésekben. Dékán úr további izgalmas projektekben is számít ránk, ezek remekül beleillenek iskolánk profiljába.

A projektet egy iskolai prezentáció keretében is bemutatták. 

Schandl Réka, Neugebauer Gábor​


MINT projektnapok 2022

Nagy sikerrel zajlottak le iskolánkban február 17-én és 18-án a MINT projektnapok. Az első nap diákjaink évfolyamonként különböző természettudományos témákat dolgoztak fel és ehhez kapcsolódó termékeket állítottak elő.

Másnap a hallgatók az aulában és a folyosókon mutatták be munkáikat. A termékpaletta változatos volt: matematikai 3D-s modellek, társasjáték a Fertő-tóról, házi készítésű kozmetikumok, digitális poszterek az aranymetszés szabályai szerint, videók bűvésztrükkökről, 3D-s virtuális világok felfedezése VR-szemüveggel, elektromos áramkörök a mindennapokban.

Az osztályok meglátogatták a standokat és osztályonként a stand témájával kapcsolatban válaszoltak kvízkérdésekre. Az 5-7. Osztályok közötti kategóriában az 5.a osztály, a 8-10-es osztályok között a 8.a osztály nyert. A díjátadóra a téli szünet után az aulában került sor.

A diákok és a tanárok két nagyszerű napot töltöttek együtt a természettudományok világában, valamint nagy lelkesedéssel nézték és próbálták ki a kiállított termékeket.

 

wda Logo zfa logo  KMK rgb  schulen parner logo