. - - - -
01 / 05

v

.

-

02 / 05

v

-

-

-
03 / 05

v

-

-

-
04 / 05

v

-

-

-
05 / 05

v

-

-

-

ek

"Négy napig tartott a berlini utazás. 2023. október 12-én, csütörtökön indultunk repülőgéppel, 10 diák, Szabó Mátyás tanár úr és Neugebauer Gábor tanár úr, Bécsből Berlinbe. Miután megérkeztünk, számos berlini látnivalót látogathattunk meg, mint pl. a Brandenburgi kaput, a berlini falat és a német parlament épületét (Reichstag). Utóbbiba előre egyeztett időpontra érkeztünk és felmehettünk a híres üvegkupolába.

Az Európa konferencia a következő napon kezdődött. Szívélyes fogadtatásban részesültünk, és meghívást kaptunk, hogy meghallgathassuk az Európai Parlament politikusait vitázás közben és adott esetben kérdéseket tehessünk fel. A többi napon is lehetőségünk volt arra, hogy több különböző vendég között zajló vitát megfigyelhessünk. A viták Európáról szóltak, annak jövőjéről, értékeinek terjesztéséről és szerepéről egy többpólusú világban. Ebédre és vacsorára is meghívást kaptunk az Európa konferencia szervezőjétől, Stefan Stader úrtól, amit hálásan elfogadtunk. Végezetül pedig visszajelzést kértek tőlünk. Ezenkívül újra megkérdezték személyesen az Európáról alkotott véleményünket. A konferencia előtt és után volt némi szabadidőnk, amit további berlini városnézésre használtunk. Meglátogattuk a Német Kémmúzeumot és elmentünk berlini módra enni.
Vasárnap volt az utolsó konferencia nap, utána pedig vissza kellett indulnunk Magyarországra.

Összességében nagyszerű élmény és értékes tapasztalat volt számunkra ez az utazás. Nemcsak betekintést nyertünk az Európai Parlament aktuális kérdéseibe, hanem sokkal inkább egy képet arról, ahogy a politikusok egymás között érvelnek, és miként mutatják be egymásnak az álláspontjukat. Nagyon hálásak vagyunk ezért a lehetőségért!”

Erik Grieger 11A

wda Logo zfa logo  KMK rgb  schulen parner logo