top of page
audi_schule_logo_slider_de.png
Szerző képeAudi Hungaria Deutsche Schule Győr

Német Egység Napja

Frissítve: okt. 9.

Október 3-án a német egység napja alkalmából különleges programokat szerveztünk iskolánk 5-12. évfolyamos diákjai számára.


Az 5-8. évfolyam diákjai diáktársaik, a diákönkormányzat tagjai által szervezett programokon vettek részt. A tanórák közötti időben megnéztek egy diákok által készített videót a német egység napjáról, majd QR-kódok segítségével hozzáfértek plakátokhoz, videókhoz, kvízekhez, amelyek az iskolai folyosókon voltak kihelyezve.


A 9-13. évfolyam diákjai számára a nap egyik fénypontja a Nincs parancs! című film megtekintése volt. Ezt követően egy a diákok által vezetett pódiumbeszélgetésre került sor, amelynek vendége Nagy László volt.


Nagy László 1989. augusztus 19-én, más ellenzékiekkel együtt, az osztrák-magyar határ közelében, Sopron mellett szervezte meg a páneurópai pikniket. Mint fontos kortanú, részletesen beszélt az esemény előkészületeiről és lebonyolításáról, amely során a két ország közötti megállapodás alapján egy rövid időre megnyitották a határt. Kitért a korabeli politikai helyzetre is, többek között a keleti blokk lakóinak elégedetlenségére.

 

A piknik előtt a határ mindkét oldalán meghívó formájában szórólapokat osztogattak, mellyel számos NDK-s nyaralót is elértek Magyarországon. A szimbolikus szögesdrótvágás után az NDK-ból külön erre az alkalomra érkezett emberek tömegesen használták ki a lehetőséget, hogy Ausztriába meneküljenek. A tömeges szökés nyilvánvalóvá válása miatt a határőrök figyelmen kívül hagyták a tűzparancsot, hogy elkerüljék a helyzet eszkalálódását – erre utal a film címe és témája is.

 

A páneurópai piknik idején történt határnyitás máig történelmi mérföldkőnek számít, amely a német újraegyesítéshez vezető események kezdetét jelölte. A diákönkormányzat tanulói nagyon érdekes kérdéseket tettek fel, történelmi és személyes jellegűeket egyaránt, amelyeket Nagy úr alaposan és izgalmasan válaszolt meg. Végül vendégünk a közönség figyelmébe ajánlotta Matthew Longo „The Picnic” című könyvét, amely nemrég magyar nyelven is megjelent. Bár dokumentumkönyvről van szó, rendkívül izgalmas olvasmány, szinte kötelező azok számára, akiket érdekel a történelem.

 

Eseményünk lenyűgöző példája volt annak, hogy a kortanúk beszámolói hogyan hozhatnak közelebb hitelesen történelmi eseményeket a fiatalokhoz. Hálás köszönet Nagy úrnak és mindenkinek, aki hozzájárult a rendezvény sikeréhez.

 



67 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page