Partnerkapcsolat az ingolstadti Lessing iskolával

 

Ingolstadtban járt az alsó tagozat delegációja

2018. november utolsó hetében Zug Klára intézményegységvezető, valamint Némethné Veith Gabriele, Wéber Mónika, és Pellek Barbara Ingolstadtban vendégeskedtek.
Az utazás apropója az ingolstadti Grundschule G.E. Lessing és intézményünk között létrejött partnerkapcsolat, ill. a megállapodás hivatalos aláírása volt. Ebből az alkalomból a tornacsarnokot ünnepélyesen feldíszítették, 21 zászló jelképezte a Lessing Schule különböző nemzetiségű tanulóit. 
Michael Enzinger a Lessing Schule igazgatója, és Zug Klára, intézményünk alsó tagozatának vezetője, Ingolstadt városának kulturális referense, valamint tanfelügyeleti vezetője jelenlétében látták el névjegyükkel a megállapodásról szóló dokumentumot.
 
 
Petra Schuster és Zug Klára rövid köszöntője után jöhetett az ünnepély kötetlen része. A háztartástan szakon tanuló tizedikesek ízletes falatkákat készítettek, amelyeket német és magyar nyelven feliratozott kedves kis zászlócskákkal láttak el. A német-magyar barátság jegyében még az asztalokat is a nemzeti színekben díszítették fel.
 
 
Később a Lessing Schule tanulói előadták iskolájuk himnuszát, valamint a „Nád a házam teteje“ című magyar népdalt, amelyet nyáron, magyar vendégdiákoktól tanultak meg.
 
 
A győri pedagógusoknak természetesen volt lehetősége óralátogatásra, beszélgetésekre, amelyek során megismerkedhettek a Lessing Schule tanári karával.
Mindkét iskola tanárai és diákjai egyaránt örömüket fejezték ki a partnerséggel kapcsolatban, és már most tervezik a jövőbeli közös programokat. 2019 májusában a Lessing Schule diákjait látjuk majd vendégségül Győrben, június végén pedig ismét az Audi Hungaria ÁMK tanulói készülnek nyelvi táborba, Ingolstadtba. A gyermekek addig is folytatják a levelezést.
Mindenkinek hálás köszönet a partnerség előkészítésében nyújtott segítségért, örömmel várjuk a jövőbeli találkozásokat. Szívügyünk a német-magyar barátság, hiszen így segítjük elő az interkulturális megértést.
 
"Barátság bedeutet Freundschaft" (Az ingolstadti Donaukurier c. napilapban 2018.11.28-án megjelent cikk)
Projektbeszámoló a 2018 júniusi nyelvi táborról