Német nyelvi tábor Karintiában

 

2017.  június 18 és 23 között a 4.a és 4.b osztály számára német nemzetiségi nyelvi tábort szerveztünk. Összesen 34 résztvevő gyerek négy kísérő nevelővel utazott Ausztriába, a Karintia tartományban fekvő Obervellach községbe.

2017. június 18, vasárnap: Megérkezés, üdvözlés, szobaelosztás, városnézés, vacsora.

Szállás a Hotel Alpenhof-ban teljes ellátással.

A gyerekek birtokba veszik a Hotel Alpenhof udvarát.

Városnézés, séta.

Városnézés, séta.

 

Állandó programok hétfőtől péntekig: 

Reggeli után csoportos, nívószintek szerinti nyelvóra a helyi Hauptschule-ban, majd városi „kérdezz-felelek kalandtúra” Obervellachban kis csoportokban.

Csapatmunka: a tűzoltósággal kapcsolatos feladat megoldása

 
Nyelviskolai foglalkozások


Nyelviskolai foglalkozások
 

A tábor részletes programja:
 
Hétfő: Reggeli után csoportos, nívószintek szerinti nyelvóra a helyi Hauptschule-ban, majd városi „kérdezz-felelek kalandtúra” Obervellachban kis csoportokban. A város nevezetes embereiről történetek gyűjtése.
Délután kirándulás a Mölltaler Gletscherre, hógolyózás 2800m. magasan, rövid túrázás a hegyi utakon. Visszaútban a Gropenstein szurdok megtekintése. (magasság, növényzet kapcsolata, a víz és a szél munkája). Vacsora.Mölltaler Gletscher 

 
Groppenstein szurdok
 
Kedd: Reggeli, majd a délelőtti nyelvi programok. Kommunikációs feladat ételek, receptek gyűjtése interjú készítés módszerével.  
Délután kirándulás Spittalba, majd a Hohe Tauern” Nemzeti Parkba: hajókirándulás a Millstätter tavon ill. gyalogtúra Goldeck hegyen (állat és növényvilág megfigyelése)

Spittal, Néprajzi Múzeum
 
Régi iskola

Porcia reneszánsz kastély (Néprajzi Múzeum) bejárata
 
Millstätter See, hajókirándulás
 
Túra a Goldeck hegyen
 
Túra a Goldeck hegyen
 
Szerda: Reggeli után a nyelvórák, majd a tesztlapok megoldása következik. Kommunikációs feladat az idegenforgalmi hivatal információinak felhasználásával programok összeállítása, a város nevezetességeinek összegyűjtése, valamint banki ügyintézés. Délután indulás Heiligenblutba. A helyi zarándok templom megekintése, majd gyalogtúra Goldgräberdorfba. Helyszíni idegenvezető segítségével interaktív foglalkozás. Vacsora.

Heiligenblut
 
Goldgräberdorf
 
Csütörtök: Reggeli, majd a nyelvórák, ezután a helyi látványosságok közül néhány felkeresése, fénykép készítésével dokumentálják, hogy jártak ott. A tájékozódáshoz a helyi lakosság segítségét kell igénybe venni. 
Délután a Hohe Tauern Nemzeti Park egyik központjában, Mallnitzban az ún. BIOSHAUS házban fizikai és kémiai kísérletek, interaktív bemutatók a víz, levegő, fény, föld témakörében. Rövidfilm megtekintése a Hohe Tauern Nemzeti parkról az évszakok változásának tükrében. 
A Bioshaus után a Ragga szurdok meghódítása,majd a Porsche Múzeum megtekintése Gmündben,  Este projektzáró értékelés. Vacsora.

Bioshaus – kísérletek
 
Bioshaus – kísérletek

Ragga szurdok

Porsche múzeum, Gmünd
 
Péntek: Hazautazás. Útközben az Affenberg meglátogatása  (Burg Landskron), később rövid pihenő Klagenfurtban, a Minimundus megtekintése. (A világ híres épületeinek makettjei.)

Állatsimogató – „majomhegy”

Minimundus, Klagenfurt
 
 
A tábor finanszirozásában a Nemzeti Erőforrások Minisztériumához benyújtott Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által, a nyelvi környezetben megvalósuló nemzetiségi táborok számára kiírt pályázat keretében elnyert  1,5 millió forint támogatás nyújtott  segítséget.