Német nyelvi tábor Ingolstadt - 2018. június

 

A nyári szünet elején, június 25-től 29-ig a 4.a és 4.b osztályok diákjai közül 16 tanuló két kísérővel öt napos nyelvi táborozáson vett részt Ingolstadtban.

Az utat Balázs Erika a 4.a osztályfőnöke és Petra Schuster, aki a 4.a osztály volt tanítója, jelenleg pedig az ingolstadti Lessing Schule dolgozója, közösen szervezték. A csoportot továbbá Wéber Mónika kísérte. Az utazás külön kis busszal történt.

Korábbi személyes találkozók (az iskolavezetés részéről is!) után mindkét részről örömmel vettük egy esetleges GS partnerség kialakulásának lehetőségét az ingolstadt-i Lessing Schule-val.

A német és magyar gyerekek már másféle éve szorgalmasan leveleztek egymással, úgy osztályszinten, mint egyénileg is. Az ingolstadti tartózkodás alkalmával személyesen is megismerkedhettek egymással a levelezés kapcsán összebarátkozott gyermekek. A levelezőpartnerek fotói galériánkban láthatóak.

Az ingolstadti iskolában négy párhuzamos negyedik osztály tanulói fogadták az Audi Hungaria ÁMK tanulóit tanítási időre és az ebédre. Minden osztályban 4-4 magyar diák dolgozta végig a tanítási hetet és projektmunkákon vett részt. Ebéd után a magyar csoport számára különböző szabadidős programokat szerveztünk: diákjaink városnézésen, kirándulásokon vehettek részt, többek között ellátogattak az Audi-múzeumba és megtekintették a Weltenburgi kolostort is.


Az ingolstadti napok fénypontja kétség kívül a csütörtöki nap volt, amikor ugyanis diákjaink az iskolai nagygyűlésen mutatkoztak be az egész iskola előtt: a gyerekek prezentáltak a színpadon, bemutatták iskolánkat és az elmúlt tanév fontosabb eseményeit a két osztály életében. Végül egy magyar dalt tanítottak meg a közel 300 gyereknek, akik lelkesen énekelték a „Nád a házam teteje....“ című népdalt.

Élményekben gazdag, sűrű programunk volt, a gyerekek közül senkinek sem volt honvágya. A kísérő pedagógusoknak volt alkalma beszélgetésre, tapasztalatcserére az ottani kollegákkal. Mindenki örömmel fogadott minket, nyitottak, nagyon közreműködőek és segítőkészek voltak gyerekek, felnőttek egyaránt.

Eseménydús, olykor fárasztó hetünk volt, de mindenki élvezte. Diákjaink óriási motivációval tértek haza, hiszen mindenhol dícsérték őket, amiért gond nélkül beilleszkedtek, aktívan részt vettek az órákon és folyamatosan német nyelven kommunikáltak.

Még a helyi sajtó, a "Donaukurier" is beszámolt a magyar gyerekek ingolstadti látogatásáról.

Remélhetőleg, ez az ingolstadti nyelvi tábor egy hosszú kapcsolat első állomása volt és a két iskola diákjai még sok közös programon vehetnek majd részt. 

Örülünk, hogy a szülők partnerek voltak az út megvalósításában, köszönjük bizalmukat és áldozatkészségüket.

A gyerekek hazatértük után német nyelvű élménybeszámolót írtak.
4.a osztály
4.b osztály

Az ingolstadti "Donaukurier"-ban megjelent újságcikk.

A Kisalföld K2-Magazinban megjelent cikk

A levelezőtársak fényképei itt láthatóak. 

Még több fotó a galériánkban.