Jubileumi köszöntő

 

Tisztelt Hölgyeim és Uraim,
kedves iskolai közösség és az
Audi Hungaria Általános Művelődési központ honlapjának kedves látogatói!
 
„Csupán egy dolog van, ami hosszú távon költségesebb mint a képzés, a képzés hiánya.“ (J.F. Kennedy)

Több mint 10 évvel ezelőtt erősen motivált és előrelátó emberekben megszületett egy győri képzési központ alapításának ötlete, ahol két nemzet gyermekei együtt tanulhatnak.
Az Audi Hungaria Motor Kft-nek hála megvalósult ez az elképzelés, így született meg az Audi Hungaria Iskola, melyet a német-magyar találkozások iskolájaként is számon tartanak. Elevenítsük fel együtt az elmúlt évtized legfontosabb mérföldköveit!
Iskolánk kezdetben a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának tagintézményeként, a Bácsai úti iskola területén kezdte meg működését. A korábbi óvoda épületében az első tanévben 3 osztályban, 58 tanulóval és 8 pedagógussal folyt az oktatás, amelynek alapját a kétnyelvű koncepció képezte.
Büszkeséggel tölt el minket, hogy a következő évek a folyamatos növekedés és bővülés jegyében teltek. A tanulók és tanítók folyamatosan növekvő számban népesítették be az iskola új épületeit, amelyek a beruházásoknak és a több ütemben zajló építkezéseknek köszönhetően fokozatosan jöttek létre. 

  • Az intézmény történelmében a következő mérföldkő a 2012/13-as tanévben az óvoda alapítása volt, mely akkor két, 25 fős vegyes életkorú csoporttal működött. 
  • A 2014/15-ös tanévben iskolánk elnyerte az elismerést mint külföldi német iskola, amely által a világszerte működő 140 külföldi német iskola hálózatának tagjává vált.
  • Szintén ettől a tanévtől bevezetésre került az úgynevezett „új integrált oktatási koncepció“, amely a német és magyar gyerekek közös tanulásának alapját képezi. A kompetencia alapú oktatás, valamint a nyelvi készség fejlesztése jelentik ennek a koncepciónak a legfontosabb módszertani pilléreit, amely az idegennyelvű kommunikációs készség fejlesztésére, illetve az anyanyelvre is nagy hangsúlyt fektet.
  • A 2016/17-es tanévben az intézmény neve Audi Hungaria Általános Művelődési Központra változott. 
  • Ezt egy eseménydús tanév követte 2017/18-ban.
  • A „legnagyobbjaink“ letették az első sikeres érettségi vizsgát!
  • Német minta alapján elindult a duális kereskedelmi szakképzés első évfolyama, amelyben „idegennyelvű ipari és kereskedelmi technikus“ szakmát szerezhetnek a tanulók – ez a szakma abszolút  újdonság a magyar oktatási rendszerben.
  • A pedagógiai feladatok ellátásán túl a közművelődési tagozatunknak köszönhetően elindult a nyilvános rendezvények sorozata.
  • 2018 szeptemberében adták át az új modern óvodaépületet, ahol közel 100 német és magyar kisgyermek nevelése és általános iskolára való felkészítése zajlik.
  • 2019 őszén egy jelentős mérföldkövet ünnepeltünk: egy átfogó német tanfelügyeleti ellenőrzés eredményeként iskolánk elnyerte a „Kiváló külföldön működő német iskola“ címet. Ez az elismerés jó okkal tekinthető a magas színvonalú pedagógiai munka eredményének.

„Nem tudjuk a szelet megváltoztatni, de a vitorlát átállíthatjuk.“ (Arisztotelész)

2020 tavaszán egy váratlan helyzettel kellett szembenéznünk. A pandémia miatt rákényszerültünk, hogy nagyon rövid időn belül biztosítsuk tanulóinknak a digitális alapú oktatást. Az eddig bevált folyamataink és oktatási módszereink újragondolására kényszerített minket a járványhelyzet, mindannyiunktól nagyfokú rugalmasságot követelve. Az Önök visszajelzései alapján sikeresen vettük az akadályokat, amelyet szívből köszönök kollégáimnak, valamint az iskolai közösségünk minden tagjának.
Jelenleg Magyarország egyik legmodernebb infrastruktúrájával és egy innovatív, kompetenciaalapú pedagógiai programmal várja iskolánk tanulóit. Az óvodától az alsó/felső tagozaton, valamint a gimnáziumon keresztül a szakképzési tagozatig jelenleg több mint 700 gyermek és fiatal látogatja  képzési központunkat, ahol lehetőségük nyílik a német nyelv és kultúra elsajátítására. Tanulmányaik befejeztével egy német-magyar kettős érettségivel kerülnek ki a világba.

„A jövő iránti igazi nagylelkűség az, ha a jelenben adunk oda minden szükségeset.“ (Albert Camus)

A jövőben célunk nem csak az elért eredmények megszilárdítása, hanem önmagunk folyamatos fejlesztése, tökéletesítése a külföldön működő német iskolák minőségi elvárásainak megfelelően. Mindemellett ösztönözni szeretnénk diákjainkat a környezettudatos magatartásra, valamint példát mutatni, hogy a tolerancia és empátia nélkülözhetetlen elemei egy interkulturális környezetnek.

Köszönöm mindenkinek, aki részese volt az elmúlt eseménydús 10 esztendőnek, és hozzájárultak az Audi Hungaria ÁMK sikeréhez.
Elsősorban köszönetet mondok az Audi Hungaria Iskola Intézményfenntartó és Működtető Közalapítványnak, a kuratórium elnökének – Lőre Péternek, Dr. Knáb Erzsébetnek – az Audi Hungaria Zrt. Személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagjának, Helmut Seilernek – alapító igazgatónak és kuratóriumi megbízottnak, továbbá minden kollégámnak, a szülőknek, a tanulóinknak, valamint minden partnerünknek, támogatónknak a közös munkáért és bizalomért.

Boldogsággal és büszkeséggel tölt el, hogy tagja lehetek az Audi Hungaria ÁMK közösségének. Közösen valami különlegeset alkothatunk.

Szívélyes üdvözlettel:
Corinna Wesche
Főigazgató