JIA-projekthét Győr - 2018. január

 

  

 

Hogy fognak kinézni a jövő járművei? Lesz még belső égésű motor? Mely műszaki fejlesztések és kutatások fogják megváltoztatni a mindennapjainkat? Mennyire fogunk megváltozni a műszaki haladás által?

Ezekkel és hasonló izgalmas kérdésekkel foglalkoztak intézményünk diákjai a január utolsó hetében megrendezett „Junior Ingenieur Akademie“ (röviden: JIA) elnevezésű projekthét keretében. A projekt a Deutsche Telekom Stiftung segítségével jött létre; az alapítvány német és közép-, kelet-, valamint délkelet-európai iskolák közötti partnerkapcsolatok létesítését és fenntartását szorgalmazza. Ennek keretében jelentős szerepet játszik a partneriskolák műszaki-természettudományi területen folytatott együttműködése, ugyanakkor az idegennyelvi és interkulturális kompetenciák erősítése is meghatározó téma.

Jelen rendezvénysorozatot egy bonni iskolával közösen valósítottuk meg, azzal a céllal, hogy a diákok körében felkeltsük és elmélyítsük a természettudományos gondolkodást és érdeklődést.

A kétszer egyhetes projekt első felvonására Bonnban került sor, ahol az ottani partneriskola diákjai, tanárai egy héten keresztül látványos előadások és izgalmas feladatok segítségével a műanyagok világába kalauzolták el diákjainkat.

A győri program a járműfejlesztés jövőjéről szólt. Külső partnereink – az Audi Hungaria Zrt., az Audi Akademie Hungaria, valamint a Széchenyi István Egyetem – segítségével a nyolcadikos és kilencedikes tanulóink bepillanthattak a kutatók és fejlesztők világába, azonban gyakorlati feladatok megoldásában is kipróbálhatták magukat: mérhettek, szerkeszthettek, programozhattak és természetesen kérdezhettek. Az egyes programok lebonyolítását az egyetem Környezetgazdasági, a Járműfejlesztési, és a Belső Égésű Motorok tanszék, valamint a Mobilis lelkes munkatársai támogatták, nekik ez úton is szeretnénk megköszönni segítségüket.

A programsorozat záróakkordját egy magas színvonalú pódiumbeszélgetés képezte: A projektben részt vevő diákok a jövő mobilitásával kapcsolatos kérdéseket intéztek a szakemberekhez. Torma András, Gulyás Gusztáv, és Markus Kraus készségesen válaszoltak, az aulában összegyűlt diákok és tanárok pedig érdeklődve hallgatták az eszmecserét, miközben sokrétű információt kaptak a jövő kihívásaival kapcsolatban.

Neugebauer Gábor, a projekt vezetője, valamint iskolánk vezetősége köszönetet szeretne mondani az egyes intézményeknek, valamint azok munkatársainak, akik támogatták a projektet. Külön köszönet illeti a bonni kollégánőt, aki ajánlotta nekünk és szorgalmazta a projekt megvalósítását.

A projekthéten készült összes fénykép a galériánkban látható.