. - - - -
01 / 05

v

.

-

02 / 05

v

-

-

-
03 / 05

v

-

-

-
04 / 05

v

-

-

-
05 / 05

v

-

-

-

318849585 676426273986179 4727212985369869241 n

 

2022.12.11 - 16. Erasmus+ Program - Ilmenau

Érkezés

Az érkezés napján, december 11-én este, a vendéglátó családjaink fogadtak minket az állomáson és hazavittek bennünket.

1. nap - Túra a Kickelhahn-hoz

Az első napon az iskola előcsarnokában találkoztunk. Nagyon kedvesen fogadtak és hivatalosan is üdvözöltek minket a tanárok és a diákok. 

319032126 1082624915768324 8291668097752136176 n 318293235 459608952914659 3851451987105087712 n

Különböző társasjátékok révén a többi cserediákkal is összebarátkozhattunk, majd közösen feldíszítettük a karácsonyfát.

Ezután körbevezettek minket a nagy iskolaépületben, és különböző órákat látogattunk, például biológiát és zenét. A folyosók és a tantermek nagyon nagyok és színesek voltak és a kilátás is gyönyörű volt.

erasmus3Ezt egy ebédszünet követte, hogy a nagy túra előtt kicsit felfrissüljünk. Az iskolából az Ilmenauban található "Kickelhahn" hegyre indultunk. Mivel havazott és a hőmérséklet is kissé alacsony volt, a hegyre vezető út nagyon fárasztó volt, de a kilátásért megérte.

 

 

 

 

 

 

 

 

  

erasmus4Útközben nagyon jól szórakoztunk a többi diákkal és a végén már a nap is kisütött. Miután felértünk a csúcsra, kaptunk egy italt és egy bratwurstot. A rövid szünet után visszaindultunk, majd este bowlingozni mentünk a vendéglátó diákokkal.

2. nap - Látogatás a polgármesternél

Ilmenaui kalandunk második napján ismét az iskola aulájában találkoztunk és kiválaszthattuk, melyik állomásra szeretnénk menni. Választhattunk a sütés, a kézműveskedés, az üvegfúvás és a szánkópajta között.

Kis csapatunk első állomása a sütés volt, így elmentünk az ilmenaui ifjúsági központba, ahol kekszeket és mézeskalácsot sütöttünk, illetve díszítettünk. Az üvegfúvó műhelyben kipróbálhattuk, hogyan kell üveget fújni, a szánkópajtában pedig a szánkózás történetével ismerkedtünk meg.

 

 

 

  

erasmus5 erasmus6

A program után megmutattuk egymásnak az eredményeinket, majd kaptunk egy kis szabadidőt.

Délután meglátogattuk Dr. Daniel Schultheiß főpolgármestert az irodájában, ahol bepillantást engedett a munkájába és a gyönyörű Ilmenau történetéről tudtunk meg információkat.

 

3. nap - Kirándulás Erfurtba

erasmus7Az erfurti utazásunk napján reggel 9 órakor találkoztunk a vasútállomáson. Ezután felszálltunk a vonatra, és gyönyörű, hófödte tájon keresztül utaztunk.

Erfurtban nagyon hideg és felhős volt az idő, de a dómhoz vezető séta újra felmelegített minket. Ott készítettünk egy csoportképet, majd egy kis szabadidő keretében, körülnéztünk a karácsonyi vásárban és megebédeljünk.

Délután 3 órakor felszálltunk a villamosra, amivel az állomástól az ifjúsági központig utaztunk. Odaérve vegyes szobákba osztottak bennünket, majd este 6-kor vacsoráztunk.

Ezt követően tájékoztattuk egymást a különböző országok karácsonyi hagyományairól és szokásairól. Készítettünk egy prezentációt, valamint több zongoradarab és dal született. Ezt követte az ajándékok kiosztása, az egyik tanuló pedig beöltözött Télapónak. Később beszélgettünk és társasjátékoztunk.

 

4. nap - A kincsvadászat

Az utolsó előtti napon a közös reggeli után Erfurtba utaztunk, ahol egy kincskeresésen vettünk részt. erasmus8A kincskeresésben a jól ismert gyermekcsatorna, a KiKa figurái után kellett kutatnunk a városban, mivel a csatorna türingiai tartományi műsorszolgáltató központja Erfurtban található. Bizonyítékként különböző szempontok szerint kellett lefotózni a megtalált figurákat (mint például ez a kép itt egy "igazi erfurti lakossal"). 

Ezt követően rövid ebédszünet következett, ami után az erfurti városházán találkoztunk. A városháza egy tárgyalótermében a polgármester fogadott bennünket, ahol különböző kérdéseket tehettünk fel neki.

 

 

 

Délután meglátogattuk az erfurti emlék- és képzési központot, ahol a 20. századi német történelemről tudtunk meg sok érdekességet.

erasmus9

 

Onnan felmentünk egy kilátópontra. A karácsonyi piacot és annak fényeit a „város tetejéről” láthattuk. Gyönyörű volt.

Ezután szabadidő keretében elmentünk enni, majd visszamentünk az ifjúsági központba.

5. nap - Visszautazás

Az utolsó napon korán keltünk, és taxival mentünk a vasútállomásra. Ott kiderült, hogy a vonatunkat törölték, és csak 2 órával később tudtunk indulni. Így még kényelmesen tudtunk reggelizni. A Münchenbe tartó vonat nagyon tele volt, és nem volt ülőhelyünk, de az utazás így is megérte, mert nagyon jól éreztük magunkat. Münchenben hatalmas hóeséssel találtuk szembe magunkat, amely elvarázsolt bennünket.

A Münchenből Győrbe vezető úton minden rendben volt, épségben és megannyi emlékekkel érkeztünk haza.

 

 

wda Logo zfa logo  KMK rgb  schulen parner logo