. - - - -
01 / 05

v

.

-

02 / 05

v

-

-

-
03 / 05

v

-

-

-
04 / 05

v

-

-

-
05 / 05

v

-

-

-

mep 4 Large

Két év szünet után ismét kilenc magyar iskola diákjai vehettek részt személyesen egy országos EP-ülésen a Kazinczy Iskolában.

Az Audi Hungaria Iskola hat fős delegációval volt jelen, és Olaszország érdekeit kellett képviselnie.

A Model European Parliament nevű nemzetközi projekt lényege, hogy középiskolás tanulók egy hétre „EP-képviselőkké“ válnak, s az „igazi“ Parlament munkájához hasonló módon (bizottsági munkával és plenáris ülésen elfogadott határozatokkal) közelítenek meg olyan problémákat, amelyek az Európai Unió polgárait érintik. Ahhoz, hogy ezt a munkát jól végezzék, a diákoknak természetesen meg kell ismerniük az európai integráció történetét és intézményeit, az egyes tagállamok és tagjelölt országok sajátosságait, olykor eltérő érdekeit. Ráadásul mindezt képviselni is kell, méghozzá az integrációs intézményekben megszokott szabályok és szokások szerint. A MEP ülésein jól felkészült diákok komolyan vitatkoznak számukra fontos kérdésekről, s mindeközben természetesen jobban megismerik a képviselt országot, a politikai munka természetét és technikáját éppúgy, mint magukat és társaikat  A munka során a diákok teljesen önállóak, önmagukért felelnek: a tanárok a vita tartalmi részébe egyáltalán nem szólhatnak bele; az üléseket diákok vezetik, a határozatokat ők fogalmazzák stb.

A projektben segítő tanáraink: Neugebauer Gábor és Szabó Mátyás

Külön büszkeség számunkra, hogy Burján Barnabás (11B) kiemelkedő retorikai teljesítménye alapján képviselheti Magyarországot a prágai nemzetközi EP-találkozón.

Az ülés nagyon hasznos volt, hiszen nagyon sok dolgot tanultunk és új ismeretségekre tettünk szert. Amit nekem tanított a MEP: Merj bátran felszólalni, kérdezni, válaszolni vagy kiállni a véleményed mellett. Remélem jövőre is lesz lehetőségem résztvenni a MEP-en, nagyon sok mindent tanultam és eközben nagyon jól is éreztem magam!

Neuberger Laura (11A) und Szabó Luca (11A)

wda Logo zfa logo  KMK rgb  schulen parner logo