. - - - -
01 / 05

v

.

-

02 / 05

v

-

-

-
03 / 05

v

-

-

-
04 / 05

v

-

-

-
05 / 05

v

-

-

-

Audi!* Prof. Dr. Erika Schuchardt előadása Beethoven nehéz élethelyzeteiről, melyeket sikeresen legyőzött

Az iskolai közösség kiváló zenei műsorával keretezve

Beethoven Frau Prof. Schuchardt 01 Large

A menzán többnyire a tányérok és az evőeszközök csörömpölnek, valamint a székek nyikorognak – azonban 2022. 10. 27-én 08:40-től 10:20-ig az iskola majd 200 tanulója ült ott néma csendben (pedagógusok és néhány szülő mellett), és egy rendkívüli rendezvényt élhettek át, mely egyszerre volt szép és felemelő.

Beethoven Frau Prof. Schuchardt 13 LargeProf. Schuchardt, a német Bundestag tagja és a hannoveri Leibniz Egyetem professzora, akinek életrajza egyértelműen mutatja, mit jelent a haladás az oktatás által. A szokatlan csend annak a megigézett figyelemnek volt köszönhető, melyet az előadó, Prof. Schuchardt váltott ki a magával ragadó gesztikulációjával, a téma iránti lelkesedésével, valamint a fellépésének intenzitásával. Meghatva és megindítóan számolt be Beethoven szenvedésekkel teli életéről, a depresszióhoz vezető útjáról, melyet azonban később a munkadühével képes volt legyőzni, ami olyan zenei műalkotásokat eredményezett, melyek napjainkban is mindenütt hallhatóak.

Végezetül kérdésekre ösztönözte a hallgatóságot, melyeket készségesen megválaszolt és a kérdezőket megajándékozta a bátorságukért az általa írt könyvvel, mely az előadás alapjául szolgált. („Kiutak a krízisből“, Georg Olms Kiadó).

Beethoven Frau Prof. Schuchardt 07 Large

Az előadást egy zenei keretprogram ölelte körül és tette teljessé, melyet az iskola ének-zene tanára, a tanulókkal közösen Kruch-Karsai Klára szervezett és Regenhart Zsuzsanna profi hegedűművész támogatott. A bemutató minősége lenyűgözte és magával ragadta a közönséget. Egyszerűen csodás volt!

Beethoven Frau Prof. Schuchardt 29 Large

Prof. Schuchardt nyomatékosan kérte a tanulókat – illetve mindazokat, akik ezt a beszámolót olvassák –, hogy vegyenek részt a Gloria Victis online kitölthető petíciójában (https://www.change.org/p/gloria-victis-gedenkst%C3%A4tte-berlin-2023-ehre-den-weltweit-100-mio-opfern-des-kommunismus), melynek célja, hogy emlékművet állítsanak Berlinben a kommunizmus áldozatainak, a Csömörön található emlékműhöz hasonlóan.  A helyet már sikerült lefoglalni, azonban hiányzik még a jóváhagyás. Ez egy politikai döntés, ami lehet, hogy elegendő szavazattal (a tiétekkel / Önökével együtt), elérhető. A demokrácia él és lélegzik!

Az iskola vezetősége köszönetet mond mindenkinek, aki lehetővé tette ennek a rendezvénynek a megvalósítását és természetesen Prof. Schuchardtnak!

*Audi! = Hallgasd! (latin)

 

VIDEO Prof. Dr. Erika Schuchardttal

 

wda Logo zfa logo  KMK rgb  schulen parner logo