. - - - -
01 / 05

v

.

-

02 / 05

v

-

-

-
03 / 05

v

-

-

-
04 / 05

v

-

-

-
05 / 05

v

-

-

-

JIA Bonn2

A Deutsche Telekom által támogatott Junior Mérnökakadémia keretében immár ötödik alkalommal kerül sor az Audi Hungaria Iskolaközpont és a Liebfrauenschule Bonn közötti csereprogramra. A csereprogram célja, hogy a diákok betekintést nyerjenek egy adott témakör a legújabb módszereibe és fejlesztéseibe. Idén a fő téma az orvostechnika, illetve a gyógyászati technológia volt, a tanulók négy napot töltöttek a Köln-Bonn régió vezető intézményeinek vagy egyetemeinek látogatásával, ahol előadásokat hallgattak, majd kísérleti feladatokat oldottak meg. Így például megtanulhatták a szövettan és a hematológia alapfogalmát, vagy azt, hogy a VR-szemüvegeket nem játékra fejlesztették ki, hanem az orvosi műtétek optimalizálására, vagy a tűzoltó képzéshez, hogy elkerüljék az égési sérüléseket. A klinikai kémiában lenyűgöző volt látni azokat a trükköket, amelyekkel bizonyítékot szolgáltatnak vagy kizárnak valamit például a cukorbetegség felismerése érdekében.

Péntek délelőtt a diákok azt a feladatot kapták, hogy kis csoportokban készítsenek előadást a tárgyalt tudományágak egyikéről. Este ezeket a prezentációkat aztán bemutatták az érdeklődő tanároknak, szülőknek és diáktársaknak, majd az este laza hangulatban, grillparti formájában ért véget. A vendégeket különösen meglepte tanulóink magas nyelvi kompetenciája, akik az új koncepció szerint oktatott első osztályba tartoznak.

A szórakozás a hét folyamán sem maradt el, hiszen az estéket a vendéglátó családokkal töltötték, vagy együtt fedezték fel a várost és a vidéket. Mivel a lingua franca a német volt, a csere a magyar diákok számára a tanult nyelvtudás intenzív alkalmazását is jelentette.

Ez a csereprogram nem jöhetett volna létre Dr. Busert és Neugebauer úr intenzív előkészítő munkája nélkül, akiknek ezúton szeretnénk hálás köszönetünket kifejezni.

JIA Bonn1

Tudósjelöltek munka közben

wda Logo zfa logo  KMK rgb  schulen parner logo