Don@uOnline-Projekt 2020-09-01 13:48:42 Gimnázium

Don@uOnline-Projekt

A nemzetközi Don@u Online projekt zárórendezvényére 2020. június 26-án - a rendkívüli körülményekre való tekintettel - online keretek között került sor.
A digitális összejövetelen kilenc nemzetközi diákcsapat mutatta be a tavasz folyamán elkészített munkáját. A német-magyar-bolgár munkacsoport eredményeit magyar részről a 9.A osztály három tanulója, Deli Zsófia, Lengyel Léna és Tromposch Nóra prezentálták.


A „donau.macht-bargeld.lacht“ nevet viselő projektmunka célja a Duna menti térségre jelentős befolyással bíró személyiségek bemutatása volt a pénz történetén keresztül.

A diákok munkájuk során arra a kérdésre is választ kerestek, hogy miért nem szerepelnek személyiségek az Euró bankjegyeken és vajon melyik híres személy lehetne a közös európai pénz arca.

A projekt eredményeként megalkotott kisfilm a monarchiától a diktutatúrán át a demokráciáig három történelmi korszakba nyújt bepillantást az egyes korokban használt bankjegyek által.

A pénzeken szereplő kilenc történelmi személyiség egy közös virtuális Duna menti hajóúton, a Santa Maria fedélzetén találkozik és számol be életútjáról és tetteiről, amelyek érdemessé tették őket a pénzjegyeken való megjelenésre.

A tér és idő korlátait ledöntve így utazhatott együtt három nemzet három-három prominens képviselője, a német Clara Schumann, Maria Merian és Jacob Grimm, a magyar Széchenyi István, Petőfi Sándor és Szent István király, továbbá a bolgár Dimitri Georgi, Aleko Konstantinov és Simeon Sachs-Coburg-Gothski.

A projektben résztvevő diákok nemcsak egymás kultúrájával ismerkedhettek meg behatóbban, hanem saját történelmüket is internacionális nézőpontból értékelhették újra, és a múlt példáján keresztül a jelen illetve a jövő felvetéseire is reflektáltak.