Don@uOnline-Projekt 2020

 

"a.duna.hatalom – monarchiától a demokráciáig"

A Don@uOnline-Projekt idei nyitórendezvénye.
2020. február 3-6.


A Baden-Württemberg tartományi „Landeszentrale für politische Bildung” által szervezett Don@uOnline-Projekt idei nyitórendezvényét 2020. február 3. és 6. között tartották Bad Urachban a „Haus auf der Alb”-ban. A résztvevő tanárok felkészítő workshopja után a baden-württembergi 9, és a Duna menti országokból érkező 18 osztály diákjai hármas csoportokat alkotnak, akik egy virtuális tanteremben fogják kidolgozni a saját Európa-projektjüket.
Az Audi Hungaria ÁMK 9.A osztálya történelem tanárukkal és egyben osztályfőnökükkel, Bacher-Tuli Andreával vesz részt a haskovoi (Bulgária), illetve stegeni (Németország) partnerosztályokkal a „die.donau.macht – bargeld.lacht” elnevezésű projekten, amely a Duna menti térség történelme, politikai élete és mindennapjai köré épül.
A márciustól júniusig tartó online szakasz után az ulmi Nemzetközi Duna Fesztivál részeként, július elején kerül sor a Don@uOnline-Projekt ifjúsági táborára. Itt minden résztvevő iskolából két diák fog európai workshopok keretében együtt dolgozni, valamint bemutatják a hármas csoportok eredményeit.

 

A nemzetközi Don@u Online projekt zárórendezvényére 2020. június 26-án - a rendkívüli körülményekre való tekintettel - online keretek között került sor.

A digitális összejövetelen kilenc nemzetközi diákcsapat mutatta be a tavasz folyamán elkészített munkáját. A német-magyar-bolgár munkacsoport eredményeit magyar részről a 9.A osztály három tanulója, Deli Zsófia, Lengyel Léna és Tromposch Nóra prezentálták.


A „donau.macht-bargeld.lacht“ nevet viselő projektmunka célja a Duna menti térségre jelentős befolyással bíró személyiségek bemutatása volt a pénz történetén keresztül.

A diákok munkájuk során arra a kérdésre is választ kerestek, hogy miért nem szerepelnek személyiségek az Euró bankjegyeken és vajon melyik híres személy lehetne a közös európai pénz arca.

A projekt eredményeként megalkotott kisfilm a monarchiától a diktutatúrán át a demokráciáig három történelmi korszakba nyújt bepillantást az egyes korokban használt bankjegyek által.

A pénzeken szereplő kilenc történelmi személyiség egy közös virtuális Duna menti hajóúton, a Santa Maria fedélzetén találkozik és számol be életútjáról és tetteiről, amelyek érdemessé tették őket a pénzjegyeken való megjelenésre.

A tér és idő korlátait ledöntve így utazhatott együtt három nemzet három-három prominens képviselője, a német Clara Schumann, Maria Merian és Jacob Grimm, a magyar Széchenyi István, Petőfi Sándor és Szent István király, továbbá a bolgár Dimitri Georgi, Aleko Konstantinov és Simeon Sachs-Coburg-Gothski.

A projektben résztvevő diákok nemcsak egymás kultúrájával ismerkedhettek meg behatóbban, hanem saját történelmüket is internacionális nézőpontból értékelhették újra, és a múlt példáján keresztül a jelen illetve a jövő felvetéseire is reflektáltak.