Digitális kutatónap 2021-07-02 14:04:57 Óvoda

Digitális kutatónap

Hogyan tudjuk megváltoztatni a víz halmazállapotát?
Milyen elképesztő tulajdonságokkal bír a víz?
Mindig folyékony a víz, vagy esetleg más alakot is felvehet?
Hogyan úszik egy nagy és nehéz hajó vagy hogyan fut a vízfelszínen a vízipók nevű apró rovar?
Ilyen és hasonló kérdésekre kerestük a választ nagycsoportos óvodásainkkal 2021. 06.10-én a digitális kutatónap alkalmából. A rendezvényt az Österreichische Kinderfreunde, Landesorganisation Wien szervezte a Bécsi Műszaki Múzeum együttműködésével.

A digitális kutatónap keretein belül a projektben résztvevő osztrák, cseh és magyar óvodák iskolakezdés előtt álló gyermekei a Bécsi Műszaki Múzeum kísérő-szakembereinek vezetésével kutathattak, megfigyelhettek, és izgalmas kérdéseket válaszolhattak meg a digitális teremben.

Csupán egy laptop, jó internetkapcsolat, néhány kísérletezéshez szükséges egyszerű, háztartásban is megtalálható eszköz és alapanyag, illetve sok öröm és kedv kellett a felfedezéshez és a közös kísérletezéshez.

A körülbelül másfél órás kísérletező show részeként a gyermekek 3-4, a víz témájához kapcsolódó kísérletet végeztek, amiket izgalmas és gyermekbarát módon, „tudományosan“ magyaráztak el a kísérő szakemberek, és amelyek nemcsak a gyerekeknek, de a pedagógusoknak is nagy élményt nyújtottak.

A kísérletezés öröméről, a gyermeki rácsodálkozás pillanatairól árulkodnak az eseményről készült képek!