A tél - sajátkészítésű lapbook

 

Intézményünk harmadikos tanulóinak környezetfüzeteiben nem találunk semmit  a télről: De nem azért, mert ne lett volna tél vagy ne foglalkoztak volna a témakörrel. Hanem a gyerekek a több tantárgyat összefogó tanórákon „lapbook“-ot készítettek. A kisdiákok a télhez kapcsolódó tartalmakat -  papírokat, kártyákat, rajzokat – színes kartonból hajtogatott mappákban helyezték el.

A környezetórákon a téli témakör különböző részeivel foglalkoztak, így szó volt az időjárásról, sportról és hobbiról, a téli ünnepnapokról, az állatok életéről és még sok érdekességről.

A tanulók minden egyes tartalomhoz szerkesztettek egy úgynevezett sablont, amelyet később a mappában helyeztek el. Ezeket a gyerekek közösen vagy csoportokban dolgozták ki, utána pedig mindenki egyéni elképzelése szerint illesztette be saját lapbookjába.

Az írásbeli feladatok sem okoztak gondot: a gyerekek ezeket is lelkesen és gyorsan végezték el. A projekt befejezéseként a tanulók egymással készítettek interjút a téli témakörrel kapcsolatban, ily módon elmélyítve a tanultakat.

 
Mindkét osztály tanulói kifejezetten élvezték a projektmunkát, játékosan számos érdekességet tanultak a télről és még a kreativitásukat is kiélhették.