A győri kékfestő műhely kiállítása 2019-06-02 15:52:38 Audi Hungaria ÁMK

A győri kékfestő műhely kiállítása

„Kötelén ringnak a kékek, száradnak az emlékek…”

A kékfestés hagyománya Győrben címmel nyílt kiállítás 2019. május 28-án intézményünkben. A tárlat a Győri Kékfestő Műhelyben készült munkákat, a kelmefestés során használt eszközöket mutatja be.

Bocskai Adrienn közművelődés vezető, Kocsis Erika: Kékfestő c. versével és néhány bevezető gondolattal köszöntötte az érdeklődőket.

A műhelyalapító Éhling Péter dédunokája, Tóth Ildikó előadásában hallhattunk a kékfestés történetéről, technológiájáról.

Megtudhattuk, hogy egykoron városunkban a Rábca folyó mellett több műhely is működött, azonban Győr és Sziget egyesítésével a folyót elterelték, a munkához nélkülözhetetlen víz nélkül maradtak a mesterek. Éhling Péter ekkor bevezette a vizet, amely akkoriban nem mindennapi lépésnek számított, de csak így tudta folytatni tevékenységét.

A családnak a második világháborút megelőzően több üzlete is volt Győrben, Pápán és Celldömölkön, a háború után azonban nagyon nehéz évtizedek következtek. A 70-es években lett újra divat a kékfestő ruhák viselete, azóta újra egyre nagyobb az igény az így készülő textíliákra.

2018-ban a kékfestés felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség reprezentatív listájára. Tóth Ildikó elmondta, hogy 2019 novemberében, Párizsban lesz egy közös kiállításuk az európai kékfestő műhelyeknek, erre az alkalomra egy különleges textíliát készítettek, amelyet meg is mutatott a jelenlévőknek.

Német ajkú vendégeink a teljes rendezvényt anyanyelvükön is hallhatták, Solymár Rita, intézményünk PR munkatársának köszönhetően.

Az előadást követően lehetőség nyílt a kiállítás megtekintésére, valamint az előzetesen regisztrálók kékfestő madárkát barkácsolhattak.

Nagy örömünkre szolgált, hogy a különböző generációkat együtt láthattuk önfeledten alkotni.

A kiállítás egy hónapig, tehát június 28-ig látogatható, hétköznapokon 13 és 17 óra között.