Svábbál 2018-02-20 11:13:49 Audi Hungaria ÁMK

Svábbál

Szabad egy táncra?!

A 2017-2018-as báli szezonban ismét megrendezésre került intézményünkben az immár hagyományos svábbál. Az ünnepélyesen feldíszített és bálteremmé alakított tornacsarnok méltó helyszínt biztosított az idei farsangi időszak egyik fénypontjának, ahol a több mint 120 résztvevő vendég egy igazán vidám este folyamán hajnalig mulathatott.
 
 
Az est szórakoztató programját ismét intézményünk legfiatalabb táncosai nyitották meg, akik már az óvodánkban megismerkedtek a magyarországi németek hagyományaival. Az alsó tagozatos gyermekek néptánccsoportja Pécsváradi Tímea vezetésével idén is egy sváb táncokból összeállított csokorral kedveskedett a báli közönségnek.
 
 
A bemutató után a kis táncosok a díszvendégeket, az igazgatót, valamint a vezetőségi tagokat kérték fel egy táncra.
 
 
A felnőttek igyekeztek lépést tartani a gyermekekkel, amit láthatóan örömmel tettek.
 
 
Ezt követően a kilencedik osztályos tanulók egy fergeteges, külön erre az alkalomra koreografált sváb táncot mutattak be.
 
 
A közönség lelkes tapssal nyugtázta a lendületes produkciót. Megható volt látni, hogy a fiatal generáció is örömmel ápolja a sváb hagyományokat.
 
 
A táncos megnyitó után Günther Schuster főigazgató és Dr. Knáb Erzsébet – az Audi Hungaria Iskola Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány elnöke – üdvözölte a bál vendégeit, köztük a város gazdasági és politikai személyiségeit, továbbá Helmut Seilert, az intézmény alapító igazgatóját, aki hosszú éveken át töltötte be a főigazgatói posztot.
Mindketten örömüket fejezték ki, hogy ilyen sokan elfogadták meghívásukat és jelenlétükkel megtisztelték az intézmény második sváb bálját.
 
 
Schuster főigazgató úr köszöntője során a következőket hangsúlyozta: „A magyarországi sváb bálok hosszú hagyományra tekintenek vissza. Az emberek mindig is szívesen jártak ilyenfajta összejövetelekre; a közös éneklés, zenélés és tánc az összetartozás érzését erősítette.“ Ezzel kapcsolatban utalt egy 20. század eleji krónikára, amely az első sváb bálról tudósított, és mely szerint a rendezvény több volt egy bálnál, inkább egy egész nép vidám, baráti együttlétének nevezte. „Ennek szellemében az Audi Hungaria Általános Művelődési Központ német-magyar találkozások iskolájaként szeretné a svábbálok szép hagyományát megőrizni.“ A bál vendégeinek kellemes időtöltést, jó szórakozást és sok szerencsét kívánt a tombolához.
Ezt követően megnyitották a gazdag svédasztalos büfét, amely sokféle ínyenc fogást, valamint jellegzetes sváb ételeket is kínált, így mindenki talált saját ízlésének megfelelő falatokat.
 
 
A finomságok elfogyasztása után megkezdődött a táncmulatság. A bálozó vendégek szívesen táncoltak, keringőre, polkára, valamint magyar tánczenére.
 
 
A talpalávalót idén is a „Tarianer Spitzbuam” zenekar szolgáltatta, biztosítván a kellő lendületet és kiváló hangulatot.
 
 
Az elegánsan berendezett kis tornaterem kellemes hangulatú társalgóval és koktélbárral várta azon vendégeket, akik a visszafogott zene melletti kötetlen társalgást jobban kedvelték.
 
 
Természetesen a tombola sem hiányozhatott: A vendégek szorgalmasan vásároltak tombolajegyeket és a szerencsés nyertesek a számos szponzori felajánlásnak köszönhetően sok szép, valamint értékes nyereménynek örvendhettek.
 
 
A báli közönség minden bizonnyal jól érezte magát. A szervezőbizottságot idén is elismerő szavakkal illették és a sok-sok pozitív visszajelzés alapján ez alkalommal is bátran mondhatjuk, hogy a svábbálunk sikeres rendezvény volt.
 
 
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik odaadó munkájukkal támogatták a rendezvény előkészületeit és lebonyolítását – így hozzájárulván a bál sikeréhez.

További fotók a galériánkban láthatóak.