Pályaválasztási és oktatási kiállítás 2017-12-04 14:45:59 Audi Hungaria ÁMK

Pályaválasztási és oktatási kiállítás

2017. november 18-án reggel az iskola aulájában izgatott sürgés-forgás folyt. Mindenki az intézmény első saját rendezésű pályaválasztási és oktatási kiállítására készült: utolsó munkálatok és simítások a kiállítók standjain, egy kis dekoráció itt, plakátok elhelyezése ott, helyre kerültek a reklámfeliratok... 
A 9. osztályos tanulók mindenben segítettek, fogadták a vendégeket, útbaigazítást adtak, regisztrációt végeztek.
Mi volt a kiállítás célja?
A pályaválasztási és oktatási kiállítás legfőbb célja a diákok széleskörű tájékoztatása volt. Továbbá lehetőség nyílt a különböző képzési és felsőoktatási szakirányok bemutatására és a potenciális gyakorlati helyekkel valamint jövőbeni munkaadókkal való személyes kapcsolatteremtésre is.
Günther Schuster, intézményünk főigazgatója, köszöntőjében hangsúlyozta a pályaválasztás, illetve a képzési vagy felsőoktatási szakirány kiválasztásának jelentőségét, hiszen ez egy nagy horderejű döntés, amely a fiatalok jövőjére való tekintetében komoly következményekkel jár. „Németországban a fiatalok körében folyamatosan növekszik azok száma, akik megszakítják vagy abbahagyják egyetemi tanulmányaikat, szakmai képzésüket. Ezért szeretnénk a diákok pályaválasztásában itt intézményünkben segítséget nyújtani. A helyes döntéshez a lehető legtöbb és legjobb információra van szükségük.“ Fogalmazott a főigazgató. „A pályaválasztási kiállításunkra számos tájékozódási lehetőséget gyűjtöttünk össze, ezek egy helyen történő prezentációja a diákoknak lehetőséget ad, hogy kérdezzenek, tájékozódjanak, tanácsot kapjanak.“
Schubert Olívia, az Audi Hungaria Iskola Intézmény Fenntartó és Működtető Közalapítvány képviseletében köszöntőjében szintén kiemelte a pályaválasztással kapcsolatos információk és a tájékozódásban nyújtott segítség jelentőségét. „A diákok döntéshozásának szempontjából ez egy nagyon hasznos és informatív rendezvény. Ezért mind az AUDI HUNGARIA mind a közalapítvány örömmel támogatja az Audi Hungaria ÁMK elismerésre méltó kezdeményezését.“ Schubert Olívia bíztatta a jelenlévő diákokat, hogy bátran kérdezzenek, hiszen itt az oktatási és a gazdasági szféra kompetens képviselői válaszolnak. Továbbá reményét fejezte ki, hogy ez az első pályaválasztási és oktatási kiállítás hagyományteremtő jellegű lesz, és a jövő évben újra megrendezésre kerül.
A délelőtt folyamán az érdeklődő diákok meglátogathatták a több mint húsz kiállítót, tájékozódhattak, kérdezhettek, kapcsolatokat teremthettek. A jelenlévő kiállítók több tanteremben információs előadásokat tartottak, amelyek nagy érdeklődésnek örvendtek.
A kiállítók standjait is nagy érdeklődés övezte. A fiatalok körében különösen népszerű volt az AUDI HUNGARIA standja, valamint az Audi Hungaria ÁMK szakképzési tagozatának standja, ami az iskola névadója és intézményünk közötti szoros együttműködésnek köszönhető. Iskolánk új szakképzési tagozatán 2017. szeptembere óta 12 diák tanul „Idegennyelvű ipari és kereskedelmi ügyintéző“ szakon. A képzés gyakorlati része az AUDI HUNGARIA-nál, valamint a többi partnervállalatnál történik, így természetesen a duális képzésben résztvevő többi partnerünk, a BOS, a KACO, valamint a MAN is jelen voltak mint kiállítók.
Összegezvén a nap tapasztalatait, valamint a jelenlévő oktatási intézmények és vállalatok visszajelzéseit, bátran mondhatjuk, hogy az első pályaválasztási és oktatási kiállítás sikeres rendezvénynek bizonyult. A kiallítók egyrészt méltatták a kiváló szervezést, másrészt elismerő szavakkal illették diákjainkat, akik érdeklődésükkel, okos kérdéseikkel, udvarias fellépésükkel, segítőkészségükkel, és kitűnő német nyelvtudásukkal pozitív benyomást keltettek.
Schuster főigazgató így nyilatkozott: „A kiállítás összehozta, ami összetartozik: a szakmai útjukat tervező fiatalokat, a felsőoktatási intézményeket, amelyek az akadémiai pályák felé vezető utat szándékoztak bemutatni, valamint a vállalatokat, akik esetleges jövőbeni munkaerőt szeretnének toborozni.“
Végezetül kijelenthetjük, hogy az Audi Hungaria Általános Művelődési Központ első pályaválasztási és oktatási kiállítása biztos nem az utolsó ilyen rendezvény volt. Találkozunk jövőre!
 
Köszönetet szeretnénk mondani a kiállítóknak, akik elfogadták meghívásunkat,
az érdeklődő látogatóknak,
és természetesen iskolánk szervező csapatának, valamint segítőiknek,
akik odaadó munkájukkal hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.