2018-06-06 15:59:36 Audi Hungaria ÁMK

Lengyelek és Németek -

Egy párbeszéd története
a 2018. június 5-én a Budapesti Német Nagykövetség kezdeményezésére intézményünkben megnyitott kiállítás címe.
A különleges tárlat történelmi dokumentumok és fényképek segítségével mutatja be a német-lengyel kapcsolatok állomásait a XX. században, a második világháború kezdetétől napjainkig.
 
 
A kiállítás anyagát először 2016-ban mutatták be a Bundestag-ban, a német-lengyel jószomszédi kapcsolatokról és baráti együttműködésről kötött megállapodás aláírásának 25. évfordulója alkalmából. A tárlatot a lengyel Külügyminisztérium megbízásából a Lengyel Történeti Múzeum állította össze.
 
 
A megnyitó ünnepség intézményünk aulájában került megrendezésre, amelyen számos meghívott vendég, valamint az iskola diákjai, tanárai és munkatársai vettek részt. Günther Schuster főigazgató köszöntötte a jelenlévőket és örömét fejezte ki, hogy az Audi Hungaria ÁMK adhat otthont a kiállításnak, ami szintén a német és a lengyel nép közötti baráti kapcsolatot tükrözi.
 
 
A kiállításmegnyitón beszédet mondott Maria Altmann, a budapesti Német Nagykövetség Kulturális Referatúrájának vezetője, Jarosław Bajaczyk, a budapesti Lengyel Intézet igazgatóhelyettese, valamint Áldozó István, a Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megye Győri levéltárának igazgatóhelyettese, akik egyetértettek abban, hogy a kiállítás jelentősen hozzájárul a történelmi összefüggések mélyebb megértéséhez. 
Áldozó István köszöntőjében méltatta azon személyeket, mind egyházi méltóságokat, mind politikusokat, akik a történelem során jelentősen hozzájárultak a német-lengyel kapcsolatok pozitív fejlődéséhez. Beszélt a hagyományosan jó német-magyar kapcsolatokról, valamint a lengyel és a magyar nép közötti mély baráti kötődésről is, melyből kifolyólag a magyar nép a lengyelek és németek között összekötő kapocs is lehet.
 
 
Jarosław Bajaczyk kihangsúlyozta, hogy mennyire fontos a múlt sérelmeinek feldolgozása, azok elengedése. A jó kapcsolatok ápolása, valamint a jobb közös jövő építése mindkét nemzet mostani generációjának feladata.
 
 
Altmann asszony örömét fejezte ki, hogy az Audi Hungaria ÁMK mint találkozások iskolája ad helyet ennek a történelmileg rendkívül jelentős kiállításnak. Másfelől méltányolta a felső tagozatos diákok elkötelezettségét, akik a történelem órák keretében részletesen foglalkoztak a témával.
 
 
Az ünnepség részeként a tanulók előadásait hallgathatták meg a jelenlévők:
A 9.a osztályos diákok a Solidarność mozgalom létrejöttét, annak körülményeit és történetét mutatták be, továbbá felvázolták Lech Wałęsa a sztrájkolók vezetőjeként betöltött szerepét a szakszervezet alapításában és a későbbi rendszerváltásban .
 
 
A 11.a osztály tanulói Willy Brandt, a néhai német kancellár életét és munkásságát mutatták be, különös tekintettel a varsói szerződéssel kapcsolatos érdemeire. Willy Brandt történelmi térdhajtását a varsói gettófelkelés áldozatainak emlékművénél igazán lenyűgöző módon ismertették.
 
 
Altmann asszony a diákok kitűnő német nyelvtudásáról is elismerően szólt, továbbá hangsúlyozta a fiatal generáció közvetítői szerepét a népek között, hiszen ők a békés, tiszteletteljes és toleráns kölcsönös bánásmód gondolatának követei.
A rendezvényt a győri „Akord“ Lengyel Kamarakórus színesítette két lengyel népdalcsokorral.
 
 
A tárlat megtekinthető  2018. Augusztus 31-ig hétköznap 8:00-tól 17:00 óráig.
 
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik szervező és segítő munkájukkal hozzájárultak a rendezvény sikeres lebonyolításához.