2019-04-24 15:19:33 Audi Hungaria ÁMK

Ady emlékest

A magyar költészet napja alkalmából, 2019. április 11-én zenés irodalmi programmal emlékeztünk meg a 100 éve elhunyt költőzseniről, Ady Endréről. 

Bocskai Adrienn, közművelődés vezető köszöntője után a rendezvényt Rozs Tamás csellójátéka nyitotta meg, amellyel megalapozta az est különleges atmoszféráját.

Ágoston Zoltán, kritikus, a Jelenkor irodalmi és művészeti folyóirat főszerkesztője ismertette Ady pályájának különböző szakaszait, érzékletesen bemutatva az életmű főbb tematikus vonulatait. Ady viharos magánéletéről is hallhattunk érdekes történeteket. A kortársak visszaemlékezései tovább árnyalták a költőről önmagunkban eddig kialakított képet.

Frank Ildikó Eszter tolmácsolásában meg is hallgathattunk az adott korszakhoz, témához kapcsolódó költeményeket: az istenkereső és szerelmes líra kiemelkedő darabjait, emblematikussá vált szimbolista műveket, valamint sajátos, kritikus hangvételű magyarságverseket.

Az estet megzenésített versek szőtték át, amelyeket önmagát csellón kísérve, Rozs Tamás adott elő. Az egyes darabok hol mosolyt csaltak arcunkra, hol pedig elgondolkodtattak, de minden esetben közelebb hoztak bennünket a költemény mondanivalójának megértéséhez és a költő egykori hangulatának, érzelmeinek átérzéshez. A közönség kizárólag erre az alkalomra komponált, saját szerzeményeket is hallhatott Rozs Tamástól.

A program végén lehetőség volt kérdéseket feltenni a művészeknek, ahol többek közt Ady műveinek aktualitásáról is beszélgettünk. Így az est a nézők és a fellépők közötti bensőséges beszélgetéssel zárult.